Blandved

Blandved

I Sverige har vi en lång tradition kring vedeldning och i dag kan du välja mellan flera olika sorters ved – däribland det som kallas för blandved. Med teknikutvecklingen avtog trenden då nya alternativ för att skapa värme och energi tog form. Dock har priserna stigit rejält under de senaste åren när det gäller både olja och el varpå vedeldningen har tagit klivet in i en ny tillväxtfas. Faktum är att det numera är allt mer vanligt att elda med ved inomhus för att kunna slippa dra på elementen för fullt.

 

En mix av lövträd

 

Som vi nämnde inledningsvis finns det ett antal olika sorters ved att välja mellan på marknaden i dag. Blandved är ett mycket populärt alternativ. Detta är helt enkelt en blandning av trä från ett antal olika lövträd så som till exempel björk och asp. En av fördelarna med att välja denna typ av ved har att göra med dess energivärde. Genom blandningen av olika träslag ökar energivärdet vanligtvis jämfört med om du enbart använder dig av exempelvis björkved.

 

All den ved vi säljer här på SweVed kommer från vår egenproducerade skog. Vi är noga med att uppfylla de krav som ställs vid PEFC vilket innebär att vi bidrar med en miljövänlig produktion. I samband med att vi avverkar skogen för att kunna producera blandved av hög kvalitet ser vi till att plantera nya träd så fort som möjligt. På så sätt skapar vi goda förutsättningar för att en ny skog ska kunna växa upp snabbare.

 

I vår skog växer det främst tall men för att kunna erbjuda våra kunder blandved planterar vi även björk och asp. All kapning och klyvning hos oss på SweVed sker med hjälp av elektriska vedmaskiner med hög kapacitet – allt för att vi ska kunna leverera bästa tänkbara ved.

 

Hantera din blandved rätt

 

Det är viktigt att du tar hand om din ved när du väl har köpt den. Oavsett vilket träslag du väljer är blöt ved direkt dåligt. Bland annat innebär fukten i träet att dess värmevärde sjunker rejält och om du börjar elda med blöt ved kommer det att avge mer sot än om träet vore torrt.

 

Vi på SweVed rekommenderar våra kunder att se till att ha utrymme till att kunna förvara och lagra blandveden. Det kan vara till exempel ett förråd eller garage. För att snabbt skapa en lösning går det att utnyttja EU-pallar för att ha en plats att trava upp veden varpå ett skärmtak placeras över det hela för att hålla det torrt. Den här typen av ved lämpar sig väl vid flera tillfällen. Du kan använda den för att elda i din vedkamin, vedpanna, kassett eller din öppna spis.

 

Leverans efter dina behov

 

Hos SweVed är vi måna om våra kunder och vi vill alltid ge en så bra upplevelse som möjligt. Vi arbetar efter dina önskemål och gör allt för att uppnå dem. Detta gör vi bland annat genom att låta dig som kund bestämma exakt hur stor mängd blandved du behöver samt i vilken längd du vill ha den. All vår ved paketeras smidigt i säckar varpå de placeras på en pall. Dessa pallar finns i storlekar om 1m³ och 1.5m³.

 

Det finns möjlighet att hämta veden löst efter stjälpt mått men vi erbjuder även leverans om du skulle vara i behov av detta. Beroende på hur långt ifrån du befinner dig och hur mycket ved du köper levererar vi med antingen lastbil, traktor eller pickup. Vill du själv ta hem veden går det lika bra. Hos oss kan du låna en smidig släpkärra utan extra kostnad i samband med ditt köp.