Nora

Björkved i Nora

Bor du i Nora med omnejd och har en eldstad hemma? Då är du varmt välkommen till SweVed när du behöver köpa ny björkved. Det finns flera fördelar med att handla hos oss – vi erbjuder konkurrenskraftiga priser, levererar veden efter önskemål och du har också möjlighet att köpa blandved och barrved om du skulle vilja det. Dessutom är vi på SweVed väldigt stolta över det faktum att all den ved som finns tillgänglig i vårt sortiment i dag kommer från vår helt egen skog. Självklart ser vi till att vi uppnår de krav som finns enligt PEFC gällande tillverkningsprocessen. Med andra ord tar vi hänsyn till miljön och naturen runt omkring oss när vi producerar vår ved.

 

På våra marker växer det faktiskt först och främst tall men i och med att vi erbjuder björkved finns det gott om detta träslag också. Dessutom växer även granar och asp i skogen. En härlig blandning om du frågar oss. Vi ser även till att ta hand om skogsmarkerna. Bland annat är vi extremt noggranna med att hjälpa återväxten på traven i samband med att vi avverkar skogen. Därmed ser vi till att plantera ett nytt träd för varje träd vi kapar. Vår björkved, ja all vår ved, tillverkas med hjälp av de senaste maskinerna för att kvaliteten ska bibehållas vid kapning och klyvning.

 

Bor du i Nora eller någonstans runt omkring kan du köpa din björkved hos oss på SweVed. Vi gör allt vi kan för att se till att du som kund blir nöjd med din beställning hos oss. Du har därmed möjlighet att komma med önskemål kring längden och mängden ved du vill ha i samband med att du handlar hos oss på SweVed.

 

Vi kan också ta hand om leveransen. Det finns flera olika alternativ här och då har så klart avståendet en avgörande roll för om vi kör med pickup, traktor eller lastbil. Du kan givetvis låna ett släp av oss helt gratis om du hellre vill ta hem din björkved till Nora själv.

 

Prislista

 

Klicka här för att se vår prislista

 

Karta över Nora

5 tips när du ska elda i höst och vinter

 

  • Innan hösten och vintern belägrar landet kan det vara en god idé att ta hand om din eldstad. För en eldstad behöver skötas om – minst en gång om året bör den rengöras ordentligt. Här gäller det dock att se över vilken ved det är du använder. Eldar du med furu lär din eldstad behöva mer än en städning per år. Så lite som en millimeters lager med sot påverkar väldigt mycket hur värmen strålar ut. Sotet gör nämligen att värmen går ut genom skorstenen i stället för ut i rummet.

 

  • Förvaringen av veden är också viktig när du planerar att börja elda efter sommaren. De flesta har sin ved utomhus och i så fall ska förvaringen ske under ett tak och det ska även vara luftigt. Det ultimata är om du har möjlighet att mellanlagra din ved inomhus under ett par dagar. Garaget eller pannrummet fungerar perfekt. I och med att veden får möjlighet att torka lite mer ökar värmevärdet en hel del.

 

  • Håll koll på hur du eldar! Det är inte svårare än att du går ut och tittar upp mot röken som kommer ut ur din skorsten. Är förbränningen inte tillräckligt hög skvallrar en tjock och mörk rök om detta. Ökar du då eldens intensitet kommer förbränningen att öka och röken blir därmed ljus och luktar ingenting.

 

  • Det är inte särskilt svårt att öka eldens intensitet. Bara låt dragventilen stå lite öppen. Detta gör också att dåliga föroreningar brinner upp. Du kan lätt justera temperaturen bara genom att du anpassar hur mycket ved du lägger in och hur ofta – låt med andra ord dragventilen stå lite öppen hela tiden.

 

  • Sist men inte minst – passa på att investera i en snygg korg eller liknande där du kan ha din björkved under årets kalla och mörka månader. Det är vackert att låta björkveden bli en del av inredningen