Barrved

Barrved

Traditionen kring vedeldning sträcker sig långt tillbaka i Sverige historia. På det här sättet kunde vi både hålla värmen under årets kalla månader och laga mat förr i tiden. Barrved är en typ av ved som är och har varit populär länge för ändamålet och numera finns det som bekant ett antal olika sorters ved tillgängliga på marknaden.

 

Även om vi valde bort vedeldningen till förmån för teknikens utveckling under en period så har vi aldrig slutat helt och hållet. Ty det ger en viss mysfaktor. Men i takt med att priserna på olja och el har ökat markant de senaste åren har vi sett att vedeldningen har hamnat i en ny sorts tillväxtfas. Nu är det än en gång ett sätt att hålla värmen då vi inte enbart behöver utnyttja dyra element.

Ett kostnadseffektivt bränsle

 

Vi på SweVed rekommenderar barrved om du vill betala lite mindre för din ved. Den här veden kommer givetvis från just barrträd och eftersom våra skogar domineras av tall är det primärt det här träslaget som ingår när du beställer ved hos oss. Priset är lägre än om du köper lövved men det betyder också att energivärdet är lägre. Att utnyttja ved från barrträd passar bland annat perfekt om du behöver ett komplement till din lövved. Men det går självklart lika bra att enbart använd denna sorts ved.

 

Något du bör vara uppmärksam på när du väljer just barrved är att gnistor bildas i samband med eldning. Därför ska du alltid hålla luckan stängd för att inte riskera att det skvätter ut glödande bitar som kan sluta med en katastrof om du inte är uppmärksam.

 

Förvara din ved torrt

 

I samband med att du köper hem ved är det viktigt att du är noga med att ta hand om den på rätt sätt. Det kvittar vilken sorts ved du använder dig av – är den blöt när du börjar elda är det inte bra. Några negativa effekter av eldning med blöt barrved är att värmevärdet sjunker en hel del och det innebär också att veden avger mer sot jämfört med om du hade eldat med torr ved.

 

Innan du får din ved levererad hem till dig eller då du själv åker för att köpa den rekommenderar vi att du ser till att kunna lagra veden. Gärna inomhus om du har möjlighet. I övrigt kan en snabb lösning för förvaring vara att trava veden på EU-pallar som täcks med ett skärmtak. Var då noga med att ta in barrveden något dygn innan eldning för mellanlagring.

 

Vi värnar om miljön

 

När du köper din ved från oss på SweVed kan du göra det med gott samvete. Alla våra produkter kommer från vår egenproducerade skog – som självklart når upp till kraven hos PEFC. Vår produktion är miljövänlig och i samband med att träden avverkas är vi noggranna med att plantera nya träd. Detta för att återväxten av ny skog ska kunna påbörjas så fort som möjligt. Förutom tall innehåller våra skogar bland annat gran, asp och björk. Momenten beträffande kapning och klyvning sker med hjälp av elektriska vedmaskiner av hög kvalitet för att vi ska kunna erbjuda bästa möjliga sortiment.

 

Barrved efter dina önskemål

 

När du handlar hos oss på SweVed kan du alltid räkna med att du som kund står i fokus och vi försöker alltid leverera efter dina önskemål. Det är upp till dig att bestämma vilken längd du vill ha på din ved och givetvis också hur stor mängd du vill bunkra upp med. Vi packar veden i säckar som i sin tur står redo på pallar i storlekar från 1m³ till 1.5m³.

 

Vad gäller leverans av veden erbjuder vi även detta på SweVed. Beroende på mängden ved och avstånd till önskad leveransplats avgörs om vi utnyttjar lastbil, traktor eller pickup. Skulle du själv vilja ta hem din barrved går det utmärkt att låna en av våra släpkärror helt gratis i samband med köp.